There was an error in this gadget

January 20, 2010

DOA HAIKAL


Diriwayatkan oleh Nabi Muhammad saw pada suatu hari sedang baginda duduk di dalam Masjid Madinah maka Jibril pun datang membawa firman ujarnya
‘Ya Rasulullah.... salam ALLAH S.W.T kepada tuan hamba dan firmannya, hai kekasihku adapun DOA HAIKAL iaitu tujuh doa ini dihantarkan pada tuan hamba maka barang siapa tidak percaya akan doa ini kafirlah ia dan barang siapa membaca atau menyimpannya maka ALLAH S.W.T melepaskan dia dan ibu bapanya daripada api neraka.
Ya Muhammad barang siapa menaruh doa ini di dalam rumahnya maka tiada boleh masuk jin dan syaitan ke dalam rumahnya itu. Ya Muhammad, barang siapa suratkan doa ini dan dipakai diperbuat tangkal nescaya terlepaslah ia daripada azab sengsara dan wabak dan sentiasa di dalam aman dan lagi barang siapa menaruh doa ini sentiasalah dia dihormati orang dan termulialah dia dikhalayak ramai dan ketika hendak mati pun tiadalah dia merasai azab sakaratulmaut itu maka dengan mudahnya sahaja nyawa itu keluar.
Barang siapa membaca doa ini setiap hari dan jika tiada boleh membaca diperbuat azimat nescaya beroleh pahala umpama:-
1) membaca tujuh puluh ribu kali khatam Al-Quran
2) tujuh puluh ribu mati syahid
3) tujuh puluh ribu kali naik haji
4) mendapat kebajikan seumpama membuat tujuh puluh ribu masjid
5) seperti memerdekakan tujuh puluh ribu hamba
6) seperti menjamu tujuh puluh ribu orang berbuka puasa
7) mendapat pahala tujuh puluh ribu orang hafaz Quran
8) beroleh kebajikan kemenangan tujuh puluh ribu orang perang syahid

tujuh puluh ribu mendapat pahala tujuh puluh ribu ilmu dan tujuh puluh ribu abid dan malaikat dan tujuh puluh ribu orang yang berakal dan tujuh puluh ribu nabi dan kebajikan dan beroleh kekayaan dan kebesaran Jibril, Mikail, Israfel, Izrail
Ya Muhammad barang siapa menaruh doa ini, maka dengan berkatnya terlepas dia daripada segala orang yang membuat fitnah dan luputlah dia daripada sekalian balak dan jika ada dia berhutang nescaya terlepas dia daripada hutangnya itu dan segala musuhnya pun binasalah.
Syahadan ada suatu peristiwa, ada seseorang terkena tohmah mencuri di negeri Baghdad maka dibawa orang akan dia mengadap hakim negeri itu kemudian dijatuhkan hukuman bunuh ke atasnya. Maka dipancung oleh tukang pembunuh akan dia tiada luka dan diselamkan dia di dalam air tiada lemas kemudian dibakar akan dia itupun tiada terbakar. Maka apabila dilihat oleh hakim akan hal yang demikian lalu ditanya oleh hakim, apalah jua amalan mu yang suatu perkara pun tiada boleh memberi cedera kepadamu? Maka sahutlah pencuri itu ada di kepala hamba fadilat doa haikal maka oleh berkat doa itu suatu perkara pun tiada boleh mengenai hamba dan suatu balak pun tiada dapat menghampiri hamba. Maka apabila didengar oleh hakim akan perkataan pencuri itu lalu dibawanya mengadap raja serta dipersembahkan sekalian hal pencuri itu. Maka dikurniakan oleh baginda akan dia beberapa banyak harta. Setelah itu maka dilepaskan dia dan fadilat doa haikal itupun disuruh sekalian hamba menaruh padanya. Adapun khasiat doa haikal ini terlalu banyak kadarnya tetapi diambil ringkasnya sahaja disini.
1
   
Dengan menyebutnama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang.Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung. Allah tiada tuhan melainkan Dia yang hidup dan kekal lagi terus menerus mengurus (makhluknya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan Nya apa di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa'at disisi Allah tanpa izinnya? Allah mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memeliharakeduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.


2
 

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang. Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung.(Ingatlah) ketika isteri 'Imran berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya aku menazarkan kepada engkau anak yang dalam kandungan ku menjadi hamba yang salleh dan berkhidmat (di Baitul Maqdis) kerana itu terimalah (nazar) itu dari pada ku. Sesungguhnya engkaulah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (Kami menetapkan yang demikian) sebagai suatu ketetapan terhadap rasul-rasul Kami yang Kami utuskan sebelum kamu dan tidak kamu dapati perubahan bagi ketetapan kami itu. Dirikanlah Solat dari sesudah matahari tergelincir sampai gelap malam dan pada sebahagian malam hari bersolat tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji. Dan katakanlah: " Ya Tuhanku, masukkanlah aku dengan cara yang baik dan keluarkanlah aku dengan cara yang baik dan berikanlah kepadaku dari sisi Engkau kekuasaan yang menolong

3

 

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang. Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung.Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya,dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah dan Malaikat-malaikatNya dan Kitab-kitabNya dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata): Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain Rasul-rasulnya. Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunanMu wahai Tuhan kami dan kepadaMu jualah tempat kembali tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami.Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami,serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.

4
 

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang. Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung. Dan katakanlah:"Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap", Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap. Dan Kami turunkan dari Al Qur'an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Qur'an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian. Dan apabila Kami berikan kesenangan kepada manusia nescaya berpalinglah dia; Dan membelakang dengan sikap yang sombong dan apabila dia ditimpa kesusahan nescaya dia berputus asa. Katakanlah; "Tiap-tiap orang berbuat menurut keadaan masing-masing". Maka Tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar di jalannya. Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh.Katakanlah: "Roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit.


5
 

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang.Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung. Dia berkata : " Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdo'a kepada Engkau,Ya Tuhanku.Dan sesungguhnya aku khuatir terhadap mewaliku sepeninggalanku, sedang isteriku adalah seorang yang mandul, maka anugerahilah aku dari sisi Engkau seorang putera, yang akan mewarisi aku dan mewarisi sebahagian keluarga Ya'qub; dan jadikanlah ia, ya Tuhanku, seorang yang disukai.
Sesungguh Allah akan membuktikan kepada rasulNya tentang kebenaran mimpinya dengan sebenarnya (iaitu) bawasa sesungguhnya kamu pasti akan memasuki masjidil haram, insyaAllah dalam keadaan aman, dengan mencukur rambut kepala dan mengguntingnya, sedang kamu tidak merasa takut. Maka Allah mengetahui apa yang tiada kamu ketahui dan Dia memberikan sebelum itu kemenangan yang dekat.

6

 
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang. Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung. Katakanlah(wahai Muhammad): Telah diwahyukan kepadaku, bahawa sesungguhnya: Satu rombongan jin telah mendengar (Al-Quran yang aku bacakan), lalu mereka (menyampaikan hal itu kepada kaumnya dengan) berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar Al-Quran (sebuah Kitab Suci) yang susunannya dan kandungannya sungguh menakjubkan! Kitab yang memberi panduan ke jalan yang betul, lalu kami beriman kepadanya, Dan (ketahuilah wahai kaum kami!) Bahawa sesungguhnya: Tertinggilah kebesaran dan keagungan Tuhan kita daripada beristeri atau beranak. Dan (dengan ajaran Al-Quran nyatalah) bahawa sesungguhnya: (Ketua) yang kurang akal pertimbangannya dari kalangan kita telah mengatakan terhadap Allah kata-kata yang melampaui kebenaran


7
 

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang.Aku Berlindung diri kepada Allah Yang Tinggi dan Agung.Dan sesungguhnya orang-orang kafir tu benar-benar hampir menggelincirkan kamu dengan pandangan mereka, takkala mereka mendengar Al Qur'an dan mereka berkata: "Sesungguhnya ia (Muhammad) benar-benar orang yang gila". Dan Al-Qur'an itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh umat.


 Blog tutorial
Download Doa Haikal.pdf


Share Ke Facebook Anda :

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...