There was an error in this gadget

August 17, 2010

Pulau Teraneh Di Dunia - Pulau Soqotra

Kepulauan Socotra di Yaman yang dikenali juga sebagai 'The Roof of Arabia'. Yang sangat menarik ialah flora dan fauna serta landscape yang tak pernah kita tengok di tv atau pun media cetak sebelum ini. Kepulauan Socotra baru saja di calonkan sebagai 'one of the new seven wonders of the word'. UNESCO pula mengiktiraf Socotra Island sebagai 'world
heritage site' baru2 ini.

Pulau Socotra yang terletak kira-kira 210 meter di luar Semenanjung Arab. Socotra merupakan dunia asing?bagi penduduk Yaman sendiri. Penduduk di situ menggunakan bahasa mereka yang tersendiri iaitu bahasa Soqotri. Hanya akhir-akhir ini, pulau ini boleh dikunjungi dengan bot tetapi tetap terpisah dari dunia luar apabila musim monsun tiba dari bulan Jun hingga September.




Ini ialah pokok 'Socotran desert roses, batang nya yang gemuk boleh menyimpan
air berbulan bulan. Kata orang tempatan pokok ini macam rupa perempuan tua gemuk
bertopi bunga...! Pokok ini sangat beracun, kambing pun tak berani nak sentuh...









Ini lah pokok 'Dragon Blood Tree'. Dalam bahasa tempatan Dam al-Akhawain
bermaksud..'blood of the two brothers'. Pokok ini beharga kerana getah nya yang
berwarna merah digunakan sebagai pembuatan ubat dan kosmetik. Pokok nya
begitu cantik dan unik.Pokok Daragon's Blood ini ialah salah satu diantara 900
spesis pokok yang sangat pelik dan popular di pulau Socotra.











Ini pulak ialah pokok 'socotran fig'. Batang nya berbentuk unik, seakan akan tubuh
manusia.



Share Ke Facebook Anda :

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...