There was an error in this gadget

April 6, 2011

10 Orang TerKaya Tanpa Pendidikan Tinggi

Menerima gaji besar biasanya kerana seseorang itu memiliki sarjana. Namun, kebiasaan itu tidak berlaku kepada semua orang.

Beberapa dari mereka mewarisi perusahaan keluarga, meski ada juga yang berusaha sendiri. Ingvar Kamprad misalnya.

Dia dibesarkan di dalam sebuah keluarga pertani di Sweden dan berusaha dengan sedikit wang pemberian ayahnya. Ingvar menjalankan perniagaan ketika masih di sekolah menengah. waktu itu, usianya baru 17 tahun.

Apa kunci kejayaan milionair dunia itu? Apakah kerena kecerdasan mereka, kreatif semata2? Berikut 10 millionair tanpa meniliki kesarjanaan yang diambil dari Business Insider:

1. Bill Gates

Bos Microsoft itu memiliki kekayaan sekitar US$54 milion. Gates sempat menuntut di Harvard University, namun hanya separuh jalan.

“Saya tabik terhadap para lulusan (Harvard) berlajar untuk memperoleh gelar kesarjanaan. Saya termasuk yang tidak hadir ke kuliah di Harvard tapi paling berjaya,” kata Gates.

“Saya rasa itu yang ingin saya ucap semasa perpisahan di kelas saya sendiri. Saya antara yang terbaik dari setiap orang yang gagal”.

2. Larry Ellison

Sumber kekayaan Ellison diperolehnya dari Oracle. Kekayaannya mencapai US$28 million. Ellison tidak menamatkan kuliahnya di University of Chicago.

Namun, uniknya dia dinobatkan sebagai Entrepreneur of The Year oleh Harvard University School of Business pada 1990.

3. Amancio Ortega

Kekayaannya banyak bersumber dari Zara/Inditex. Ortega yang tidak pernah memiliki pendidikan tinggi dan meraih gelar kesarjanaan tatapi berjaya mengaut kekayaan bernilai US$25 million.

Yang menarik, contoh perniagaan Ortega menjadi rujukan banyak sekolah perniagaan.

4. Christy Walton

Walton mengumpulkan jumlah kekayaannya bernilai US$24 million dari perniagaan runcit besar, Wal Mart. Dia pun tidak memiliki ijazah pendidikan tinggi.

Walton menjadi menyumbang dana untuk The Walton Family Foundation Charitable Support Foundation yang di antaranya untuk membantu mahasiswa dari Mexico dan Amerika Selatan untuk kegunaan menimba ilmu di perguruan tinggi Amerika.

5. Karl Albrecht

Kekayaannya yang bersumberkan dari ALDI mencapai US$23,5 million. Kejayaan Albrecht juga tidak disebabkan dengan gelar kesarjanaan perguruan tinggi.

Dia sempat bertugas ketika Perang Dunia II untuk tentara Jerman. Kejayaan perniagaan yang dikembangkan bersama saudara lelakinya , ditimba dari pengalaman di medan perang .

6. Ingvar Kamprad

Melalui IKEA, Kamprad berjaya megumpul kekayaan hingga US$23 million. Sedangkan, dia tidak memiliki pun gelar kesarjanaan.

Diawal kejayaannya bermula di kota Stockholm Sweden, ketika masih berusia 17 tahun. waktu itu, dia membeli pemetik api dengan harga murah dalam jumlah besar. Seterusnya dia menjual secara runcit untuk memperoleh keuntungan.

7. Li Ka-shing

Dari perniagaan real estate dan sejumlah pelbagai usaha lainnya, taipan Hong Kong ini memiliki kekayaan US$21 milllion. Tanpa perlu memiliki gelar sarjana, perniagaan Li Ka-shing mencapai kejayaan luar biasa.

Bahkan, Li Ka-shing tidak menghabiskan pengajian sekolah menengah pada usia 15 tahun. Dengan menumpukan penjualan bunga-bunga plastik, dia menjadi tumpuan ekonomi keluarganya.

8. Liliane Bettencourt

Kekayaannya mencapai US$20 million. Tanpa memiliki gelar sarjana, Bettencourt berjaya mentadbir L’Oreal.

perniagaan hasil dari warisan keluarganya. “Mengapa harus belajar di peringkat tinggi, kalau Anda mewarisi perusahaan kosmetik terbesar di dunia?” tanya dia.

9. Lee Shau Kee

Firma perniagaan yg besar dalam perniagaan real estate ini tidak perlu pendidikan tinggi untuk menjadi peniaga berjaya.

Dengan kekayaan sekitar US$18,5 million, Lee Shau Kee justru banyak memberi biasiswa bagi sejumlah mahasiswa perguruan tinggi dan universiti di seluruh dunia melalui Lee Shau Kee Foundation. Bahkan, dia banyak menerima gelar kehormatan.

10. Michele Ferrero

Melalui perniagaan coklat yang popular di dunia, Ferrero Rocher, kekayaan Michele Ferrero meningkat hingga US$17 million.

Ferrero tanpa perlu memiliki pendidikan tinggi untuk mengurus perniagaan makanan yang kebanyakan digemari kanak - kanak.
Share Ke Facebook Anda :

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...